FAQ (često postavljena pitanja)

Koje programe koristiti za pripremu za tisak, a koje ne?

Možete koristiti:

Corel Draw Illustrator i InDesign

Nemojte koristiti:
Microsoft Word, Microsoft Publisher, Microsoft PowerPoint, Paint Shop Pro.

 

Koje formate datoteka mogu poslati na tisak u GRAFIS?

Pošto koristimo PDF workflow, molimo da konačnu pripremu pošaljete u PDF formatu!
Image
PDF je optimalan format male veličine u odnosu na veličinu datoteke originalnog programa, pa je stoga prikladan za slanje Internetom.
Uz pomoć besplatnog programa Acrobat READER PDF datoteka može se pogledati na bilo kojem računalu, neovisno o računalnoj platformi.

U slučaju da niste u mogućnosti napraviti PDF iz vaše pripreme, pripremu nam možete poslati u formatima .fh (FreeHand), .cdr (Corel Draw), .psd (Adobe Photoshop), .ai (Adobe Illustrator).

 

Na koji e-mail mogu poslati poruku u GRAFIS?

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Kako mogu poslati pripremu u GRAFIS?

Klikinte na link Pošalji file!

 

Na kojoj max. rezoluciji i linijaturi rastera mogu otiskati posao u GRAFIS-u?

Na rezoluciji 2540 Dpi i linijaturi 200 Lpi.

 

Što su to bitmape?

Bitmape su slike u računalu (odskenirane fotografije ili digitalne fotografije)koje se sastoje od obojanih piksela. Što bitmapa sadrži više piksela na istoj veličini, to je bitmapa kvalitetnija (bitmape su rezolucijski zavisne).

 

Na kojoj rezoluciji trebam pripremiti slike za tisak?

Slike bi trebale biti rezolucije 300 Dpi.

 

U kojem formatu trebam pripremiti slike?

u CMYK TIFF formatu.

 

Što je CMYK?

C = Cyan, M = Magenta, Y = YELLOW, K = KONTRAST (BLACK). CMYK je vrsta kolor separacije, koja uzastopnim otiskivanjem sve 4 seperacije u offset stroju omogućuje tisak višebojnih višetonskih fotografija, crteža, teksta... CMYK tisak je skuplji nego tisak SPOT boja, jer se za neku nijasu boje moraju koristiti 4 separacije, dakle 4 ploče, pripreme i pranja stroja. No, ako u proizvodu koristite color fotografije, tada je color tisak jedino rješenje.

Image

 

Što je to SPOT boja?

SPOT ("SPOTNA") boja je termin koji se koristi za boje koje se ne dobivaju kao rezultat CMYK separacija u tiskarskom stroju, nego se miješaju van stroja, ili se naručuju miješane i kao takve umeću u bojanik tiskarskog stroja. SPOT boje se uglavnom koriste za tisak jednobojnih, dvobojnih ili trobojnih memoranduma, kuverti, posjetnica i sl. Skoro svaka SPOT boja može se dobiti isto ili približno i CMYK bojama, ali je za to potrebno napraviti 4 različite separacije, što znači 4 različite tiskarske ploče, 4 pripreme stroja, 4 pranja stroja..., pa su stoga SPOTNE boje povoljnije rješenje za tisak poslova s manje od 4 boje. SPOTNE boje su uglavnom koriste kao Pantone ili HKS boje. Pogledajte kako umjesto korištenja 4 separacije CMYK boja možemo prikazati željenu boju korištenjem 1 separacije Pantone boje:

Image

 

Što je to PANTONE?

Pantone sustav boja je poznati međunarodni sustav SPOT-nih boja koji je utemeljio 1963 Lawrence Herbert u USA. Nastao je na osnovu težnje za standardizacijom korištenja boja. U GRAFISU koristimo Pantone FORMULA GUIDE i Pantone COLOR BRIDGE® GUIDE kataloge boja, te Pantone COLOR CUE digitalni mjerač Pantone boja. Pantone FORMULA GUIDE je katalog boja koji se sastoji od tri knjižice u kojoj se nalaze 1114 uzoraka Pantone boja na premazni, nepremaznim i mat papirima, uz koje se nalaze i adekvatne formule za miješanje svake boje Pantone COLOR BRIDGE® GUIDE uspoređuje Pantone boje s njihovim najbližim CMYK pandanima.

 

Što je to "TINTS"?

Ako želite dobiti još poneku nijansu željene boje u tisku npr. memoranduma ili kuverte, tada možete koristiti "TINTU" - Poluton osnovne boje u određenom postotku. Na takav način štedite, jer se ne koriste dodatne ploče za nove separacije. Pogledajte primjer korištenja "tinti":

Image

 

Što je to napust, tj. napuštanje?

Ako tisak ide do ruba papira, forma za tisak se mora proširiti sa strane za 3-4 mm, kako se prilikom rezanja ne bi pojavile nepoželjne bjeline na rubu papira.

 

Kako dobiti punu ("sočnu") crnu boju kod CMYK tiska?

To se može postići tako da se ispod 100% K separacije (CRNA) stavi još 50% C (CYANA) i 40% M (MAGENTE).

 

Što trebam učiniti s fontovima?

Fontove treba uključiti (include) u završnu izlaznu (export) datoteku pripreme (PDF datoteka), ili pretvoriti u krivulje ako se šalju otvorene datoteke (convert to curves).

 

Što su to vektori?

Vektori su crteži, linije, fontovi pretvoreni u krivulje i vektorizirane slike, dakle svi objekti koji se sastoje od zatvorenih ili otvorenih krivulja. Rezolucijski su neovisni (povećanje takvih objekata u vektorskim programima ne utječe na pad njihove kvalitete. Datoteke koji sadrže samo vektore u pravilu su znatno manji od datoteka sa slikama.

 

Koji najveći format papira GRAFIS može tiskati?

68 x 98 cm

 

Koju najmanji format papira GRAFIS može tiskati?

18 x 12 cm

 

Koju najveću gramaturu papira GRAFIS može savijati?

170 gr/m2

 

end faq

www.grafis.hr stranice koriste kolačiće (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza stranica. Nastavkom pregleda stranica na www.grafis.hr slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Za nastavak pregleda i korištenja www.grafis.hr stranica kliknite na dugme "Slažem se". Ako želite saznati više o kolačičima kliknite na Politika privatnosti.

Prihvaćam kolačiće s ovih stranica: